Stichting Kinderen Kankervrij

Met onze inzet kan wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker gefinancierd worden om de genezingskans van 81% te verhogen naar 100%.

Alle specialisten zijn het erover eens: er kan nog veel meer winst geboekt worden. Door steeds betere behandelingen krijgen de kinderen bovendien minder last van bijwerkingen en gevolgen hiervan. In de afgelopen jaren is al veel winst geboekt!

 

Wordt shirtsponsor en loop met mij mee in Melbourne, Australië


19,-

42,20

50,-

100,-

250,-

1000,-


Multi Merk Dealer
Remon Lanting
Klazienaveen

Profile Fietsspecialist
Erik Bruning
Klazienaveen

Flex Health Club
Emmen

Thermen en Beauty centrum Anholts
Schoonebeek

Marion's Knipboetieck
Klazienaveen


Schutrups Schoenen
Exloo

Jakwint Juristen
Klazienaveen

 Onderzoek naar genezing van kinderkanker

In 2002 is Stichting Kinderen Kankervrij opgericht om kinderen met kanker de kans te geven op genezing. Jaarlijks krijgen ruim 600 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 81% van alle kinderen met kanker, de doelstelling is om een genezingspercentage van 100% te behalen.

KiKa heeft tot nu toe 180,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Dat kon dankzij grote én kleine donaties! Met dit hoge bedrag heeft KiKa inmiddels 207 onderzoeken kunnen financieren.

 Verbetering van de kwaliteit van de behandeling

Afgerond onderzoek heeft ervoor gezorgd dat het aantal succesvolle behandelingen toeneemt en de genezingskans voor kanker bij kinderen groter wordt.

Door deze verbeteringen zijn er minder bijwerkingen tijdens de behandeling en verloopt het proces van de genezing prettiger.

 Ondersteuning Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht is het grootste onderzoeks- en zorgcentrum in Europa voor kinderen met kanker. Hier is alles onder 1 dak: de beste zorg voor kinderen met kanker én onderzoek naar kinderkanker. KiKa is de grootste financier van het Prinses Máxima Centrum en heeft geholpen bij zowel de bouw als de inrichting.

In maart 2020 is de vierde verdieping van het PMC ingericht en klaar voor gebruik. In 2018 was dit een nog lege verdieping omdat er niet voldoende geld was. 2 jaar later is het gelukt om deze ruimte in te richten, mede dankzij de groei in het aantal donaties.

Het aantal onderzoekers kan door de inrichting van de vierde verdieping verhoogd worden van 250 naar 400! Deze onderzoekers zijn opgedeeld in onderzoeksgroepen die grotendeels door KiKa worden betaald. Financieringsaanvragen die door wetenschapsgroepen worden ingediend bij KiKa worden beoordeeld door een Wetenschappelijke Raad. Zo zorgt KiKa ervoor dat alleen de allerbeste onderzoeken worden gefinancierd.

 Vermindering van bijwerkingen na de behandeling

Artsen behandelen kinderkanker met medicijnen, operaties of bestralingen. Ook worden soms verschillende methoden gecombineerd. De uiteindelijke behandeling hangt af van de vorm van de kanker. De duur van zo’n behandeling varieert van enkele dagen tot jaren.

Helaas is er ook een keerzijde aan verschillende behandelingen. Veel medicijnen maken niet alleen de tumorcellen, maar ook de gezonde cellen kapot. Hierdoor kunnen er direct of op latere leeftijd orgaanbeschadigingen optreden. Voorbeelden hiervan zijn hartproblemen, groeistoornissen, onvruchtbaarheid of ontwikkeling van andere tumoren.

KiKa steunt daarom ook onderzoeken naar vermindering van bijwerkingen en effecten op latere leeftijd.

 Voorlichting over kinderkanker

Met persoonlijke verhalen van kinderen met kanker en de vele ambassadeurs die KiKa rijk is vertellen ze iedereen wat kinderkanker inhoudt. Zo kunnen er onder andere ambassadeurs langs basisscholen gaan om de bovenbouw meer te vertellen over kinderkanker.

Samen met de juf of meester vertellen zij over welke impact het ziek zijn heeft en laten zij zien dat zieke kinderen niet aan alles meer mee kunnen doen.

 Wat heeft KiKa tot nu toe bereikt?

KiKa heeft tot nu toe 180,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Dankzij alle donaties, van kleine tot grote, is dit mogelijk gemaakt.

Tot en met 2020 zijn de donaties als volgt besteed:

  • 35,5 miljoen → Onderzoeksafdeling PMC
  • 50 miljoen → Programmafinanciering van het PMC
  • 8 miljoen → Bouw van het PMC
  • 86,8 miljoen → Onderzoeksprojecten