Mexico Januari 2023

Gepubliceerd op 16 januari 2023 om 10:57

Donderdag 12 januari

Smorgens Hans brengt mij naar Meppel trein. Trein schiphol direct.

Op tijd op schiphol. Verloopt goed. Geen rijen en snel door drop off en security.

Vlucht van Schiphol naar Mexico City is een vlucht van 12 uur. Fijne vlucht en voeding en drinken goed. Natuurlijk lang. Boek aan het lezen.

Na 12 uur is de aankomst in Mexico city en meteen door naar hotel Camino Real hotel. Spullen op de kamer gedropt en nog even snel naar de gym. Helaas sluit deze al om 22.00 uur. Grote gym voor airport hotel begrippen. Nal mijn training erdoor en op de kamer nog wat core , stretch en push ups.

Nog even een rondje wandelen om wat  te eten en drinken. Dan douchen, tandjes poetsen en val ik als een blok in slaap.


Vrijdag 13 januari

Wekker om 04.00 uur. Snel opfrissen, aankleden eten naar binnen werken en dat alles binnen een paar minuten. Met shuttlebus naar terminal 2.

06.50 uur vlucht naar Villahermosa. Alles verloopt voorspoedig.  Eenmaal aangekomen op airport Villahermosa zien we dat het keihard regent. We pakken onze koffers en worden opgehaald door onze gids. We rijden 2 uur naar Palenque. Ook dit verloopt soepel. Rond 12.00 uur zijn we bij ons hotel...Maya Tulipanes.

We worden opgehaald en gaan meteen naar de jungle. Onderweg zien we vele vogels en onder andere 2 toekans.  Het eerste dorpje heet el Naranjo. We eten hier bij "el commasaro" zijn familie. Traditioneel bonen geprakt met soort pannenkoekjes en erg zoet koffie en zoete broodjes. 

De mensen zijn super gast vrij, ondanks dat ze zelf amper iets hebben.

 

De hele dag gigantische regen.

Vervolgens rijden we door naar de volgende gemeenschap met maken kennis met "el commasario" van de Venustanio Carranza. Alle kindjes zijn onder de indruk, want met mijn blauwe ogen, blonde haren...maar vooral vanwege mijn lengte val ik enorm op. Ze giechelen. Ik ga met ze op de foto.

Hierna rijden we terug naar Palenque. Ik relax even om daarna een 5 km hard te lopen. Daarna douchen en ga daarna uit eten bij El Huachinango Feliz. Het eten is er heerlijk. Na het diner naar het hotel en om 09.00 uur ga ik al slapen.Zaterdag 14 januari

Ik ben vroeg wakker. Shane belt rond 3 uur om even bij te kletsen,  maar vergeet het tijdsverschil.  Om 06.00 uur ga ik een rondje hardlopen.  Wederom een 5 kilometer met een 5x 100 meter interval.

Terug in het hotel snel douchen en naar het ontbijt van 07.00 uur. Ik ontbijt zeer uitgebreid. Muesli met yoghurt en fruit en daarna 4 vis tacco's.

Om 07.30 uur worden we opgehaald. We gaan de wildernis weer in. Het weer is schitterend. Een mega verschil met gisteren.. we rijden eerst wat rond door het gebied en beginnen dan een tocht ter voet van 10 kilometer.

We starten midden in het gebied en we hebben een enorme berg te beklimmen. Ik geniet van de natuur. De vele vlinders! En dan worden we geroepen. Er zitten brulapen in de boom. Fantastisch! Wat gaaf! Ik maak wat foto's en we vervolgen onze enorme onderneming om de top van de berg te bereiken. Het is steil, vele gladde stukken. Een enorme uitdaging, maar we doen het. De locals lopen zo makkelijk omhoog, terwijl ik strucle en veel uit glij.

Het uizicht is adembenemend. We zien nog wat apen, vele bananen plantages. Deze bananen worden gebruikt als bak bananen.  We komen uit in het dorpje Venustanio Carranza.  De kinderen herkenen ons meteen. We geven ze wat Nederlandse stroop wafels. Ze zijn enorm blij. De kippen, varkens, honden lopen hier los en niemand maakt zich druk.

We lopen vanaf hier verder door een adembenemend stuk natuur. De gehele route die we vandaag lopen is ontoegankelijk voor toeristen en ik voel me bevoorrecht om hier te mogen zijn. We lopen meer dan 5 uur om slecht 10 kilometer door de natuur te lopen. De stukken rivier zijn prachtig. Het lijkt bijna onwerkelijk.  We steken de rivier meerdere malen over, het is bijna alsof ik droom. Als we de laatste keer de rivier over steken zien e weer brulapen.  4 volwassenen en 1 jong. Ze proberen op ons te poepen en plassen....wat gelukkig niet lukt. We lopen door naar het dorpje El Naranjo onder leiding van "el commasario ".

De route van 10 kilometer is niet in woorden te beschrijven, maar wel iets wat ik voor altijd als herinnering bij mij draag. 
In het dorpje El Naranjo komt er een kip op mij af gerend haha. De kip wilt even een selfie maken en opgetild worden.


De route van 10 kilometer is niet in woorden te beschrijven, zo mooi


Thuis bij de familie krijgen we zoals onze begeleider zegt...Real farmer food. Rijst, soep met aardappel en verse kip, kleine wraps, habanairo saus en heeeeeele zoete thee. Ik verwonder mij keer op keer hoe eten verbind. Hoe gastvrij mensen zijn, terwijl ze zelf het minimale hebben qua spullen. Echter denk ik dat hun geluksniveau velen malen hoger ligt.

We worden met een auto vervoerd naar onze auto en rijden dan terug naar het hotel. Ik geniet van een heerlijk douche in het hotel. Als we helemaal opgefrist zijn gaan we uit eten bij café Jade. Vooraf cuacumolo en als hoofdgerecht tortilla met vis. Na het diner gaan we terug naar het hotel. Om 21.00 uur ga ik slapen.Zondag 15 januari

Een keertje uit slapen. De wekker om 06.45 uur gezet, maar al ruim voor die tijd ben ik wakker. Even geen sport in de ochtend. Ik wil straks fit zijn voor de uren hiken.

Om 07.00 uur zitten we in het restaurant voor het ontbijt. Ik start met fruit, fruit met yoghurt en muesli en  american breakfast...scrambled eggs en koffie. Na het ontbijt worden we om 07.30 uur opgehaald.  We beginnen de dag in het dorp El Naranjo.

Aangekomen in het dorp, krijg ik te zien hoe ze kippen slachten, plukken en schoonmaken. Het is hier de normaalste zaak van de wereld.  Ook krijg ik een maandje met schildpadden te zien. Deze worden uit de rivier gehaald. Ze worden gegeten.  Tot mijn verbazing word er slechts een klein stuk ter grootte van een 2 euro munt uit de schildpad gehaald om op te eten.

We gaan van start. Onze gids Pietro gaat met ons mee voor onze hike van 8 kilometer, waar we uiteindelijk een kleine 4½ uur over lopen.

Pietro spreekt alleen Spaans, maar dat mag de pret niet drukken. We lopen een zwaar stuk over de heuvel. Deze bestaat uit een flinke klim, maar we zien prachtige dingen. Zoveel vlinders, vogels, zwarte eekhoorn en uitzichten die zo op een ansichtkaart zouden kunnen staan. We lopen uren door de natuur die ondanks dat het de jungle is zo divers is Van smalle paadjes, weiland naar watervallen en riviertjes.  Ik ben een gelukkig persoon, want dit is alles wat ik mij maar wensen kan.

Ik zie vele vlinders die ik alleen maar in kassen en dierentuinen heb gezien. Prachtige grote blauwe vlinders. ( blue Morpho en een grote blauwe vlinder met witte vleugels boven en blauw onder).

In vier en een half uur zie je veel. Ook deze dag gaat mee als herinnering.

Na de hike gaan we met de auto naar de ruïnes van Palenque. Voor dat we naar binnen gaan, eten we wat streetfood. 3 wraps met beef en een broodje. De kaartjes zijn gekocht bij het museum en we mogen dus bij de entree door naar de ruïnes. Het is prachtig. Adembenemend.  Ik moet me meer verdiepen in de Maya's merk ik. We lopen hier anderhalf uur rond en als het park sluit, rijden we door naar een markt met handwerk. Ik koop er niets, maar kijk wel even rond.

Bij het hotel bel ik meteen even met Hansie. Blij hem te zien en spreken. Daarna douchen en uit eten bij een vis restaurant. Maya Canada. Ik bestel quacomolo en gegrilde vis. Het eten is prima. In tegenstelling tot de kinderen stoelen waar we op zitten. Ik voel me een reus met deze kleine stoeltjes.

We lopen een rondje door het centrum.  Het is enorm gemoedelijk en rustig. Ik pin nog even wat geld. Speur nog even voor wat souvenirs en ga dan naar het hotel. Daar doe ik nog wat core oefeningen en ga dan slapen om 22.30 uur.


Maandag 16 januari

Het wekkertje gaat om 05.45 uur en niet veel later sta ik buiten om een 5 kilometer hard te lopen voor het ontbijt.  De zonsopgang is adembenemend mooi en de kilometers zitten er dan ook zo weer op.

Even stretchen, douchen en om 07:00 uur kunnen we aanschuiven bij het ontbijt in het hotel. Ik start met fruit, yoghurt en granola. Gevolgd door wat beef wraps met avocado en bonensaus.

Ons vervoer met gids Santiago is er om 07:30 uur en we rijden naar het Zoria Arqueologica de Palenque (de ruïnes), om de ruïnes te bezoeken en de de routes eromheen te wandelen en meten

Onderweg zien we vijf ara's. Ze zijn prachtig en hoe gaaf is het om ze in het wild te mogen spotten.

Eenmaal bij de ruïnes nemen we een aantal filmpjes op en genieten we van alles wat er te zien is. Vele vogels, prachtige watervallen en zelfs de apen mogen we zien. De apen proberen iedere keer op ons te plassen of poepen als we onder de bomen door lopen.  Het is dus niet helemaal recht omhoog kijken haha.

Na ruim 3 uur zijn we klaar bij de ruïnes.  Ik koop nog twee kleine souvenirs en dan rijden we naar hotel El Panchan voor lunch. Ik kies voor een soort cactus wraps. Deze zijn best lekker.

Na de lunch gaan we naar Aluxes, een opvang voor dieren die in het wild geen kans hebben om te overleven. Ik vind het persoonlijk geen mooi iets. De dieren zitten in te kleine verblijven en ik wil ook weer snel weg. Dit is "not my cup of tea" .

We gaan terug naar een rustig gedeelte om een aantal hardloop filmpjes te maken. Dit gaat voorspoedig. Het weer is lekker warm.

Hierna bezoeken we circa 5 hotels om te kijken naar mogelijkheden voor slaap verblijf en feesten i.v.m. de marathon.

Rond 17.30 uur gaan we terug naar ons hotel. Ik voelde mij de laatste uurtjes al niet heel fit, maar terug in het hotel krijg ik mega diarree.  Ik voel me er beroerd van. Snel scharrel ik wat medicatie op en al snel gaat het iets beter. We gaan naar het zwembad,  nemen een pino colada, zonder alcohol. Maar ik ga toch niet zwemmen, mijn buik rommelt. Opeens zie ik iets bewegen in een boom en dan over het hek zie ik een Philanser Opossum lopen.

Ik ga douchen en kleed mij om voor het restaurant El Huachinango Feliz.  Ik neem een guacamole vooral en als hoofdgerecht een soort taco met garnalen. Ik krijg echter amper iets naar binnen. Vrij snel terug naar het hotel en ik ga even slapen. Ik voel me ziek. Na een paar uur gaat het beter, maar sportschool kan ik vergeten. Om 01.00 uur hervat ik mijn slaap.


Dinsdag 17 januari

Om 05.45 uur gaat de wekker. Om 06.00 uur een andere route hardlopen in Palenque. Het is een parcours met flink wat heuvels, maar mijn benen vinden het prima. Terug bij het hotel snel de koffers pakken , douchen en dan de auto in voor een lange rit naar Uxmal, Hacienda Uxmal Plantation hotel. Om 07.00 uur haalt onze taxi chauffeur ons op. Helaas spreekt hij geen Engels. We stoppen nog even bij de supermarkt Oxxo voor ontbijt.  De eerste twee uur lig ik te slapen.

Het weer lijkt steeds mooier te worden. We stoppen en kort bij een benzine station na twee uur om even naar el Banõ te kunnen gaan. We rijden door en de tijd vliegt voorbij. We stoppen nog even kort om te plassen en rijden dan in één keer door naar Uxmal naar hotel Hacienda Uxmal Plantation & Museum. We komen  hier rond 14.00 uur aan. Het hotel is prachtig en ook de tuin met het zwembad is mooi.

We eten bij restaurant Coole Chepa Chi. Het eten is erg lekker. Ik neem 3 tacco's met beef en daarna gaan we naar de ruïnes van Uxmal, ook wel bekend als Zona

Arqueologica Uxmal. Dit kost 500 Mexicaanse pesa plus 90 tax. Zelf vind ik deze ruines in tegenstelling tot Palenque een stuk minder indrukwekkend en ben dan ook wel snel uitgekeken. Bij de souvenirs koop ik een klein magneetje. Wederom eten we een klein hapje bij Coole Chepa Chi, quacomolo. Daarna gaan we naar het hotel even bij het zwembad zitten. Zwemmen doe ik niet, maar gewoon even aan het water zitten en een boek lezen is best fijn.

Rond 18.30 uur wil ik een taxi bestellen, maar deze zijn in het geheel in de gedeelte van Uxmal niet te krijgen. Mega frustrerend. Ik loop naar de overkant van de straat, maar krijg nee te horen op de taxi. Echter zegt de man van het restaurant dat er een gym bij het andere hotel is waar ik mag sporten. Ik ben enorm blij en pak dit natuurlijk met beide handen aan. Even lekker een klein uurtje sporten in de buiten gym. Terug naar het hotel om te douchen en opfrissen.

Rond 21.30 uur weer een hapje eten bij hetzelfde restaurant,  biefstuk met rijst en quacomolo en een pina colada zonder alcohol. Terug naar het hotel zie ik een prachtige vlinder. Hij is gigantisch.  Ik denk aan mijn Hansie, die dit zo mooi gevonden zou hebben.

Rond 23.00 uur zit de dag erop en ga ik slapen.


Woensdag 18 januari

Om 05.45 uur de wekker. Een korte training in de buiten fitness, maar wel erg fijn. Om 07.15 uur een uitgebreid ontbijt met veel fruit, broodjes en pannenkoekjes met super lekkere papya jam. Daarna douchen, snel spullen inpakken en om 08.15 uur vertrekken we met de taxi met chauffeur Elias naar Chichen Itzá. We nemen de short cut. Tahonal flower, de weg vol met gele bloemetjes.

We rijden door Mucuyche, hier leven echte locals. Kleine huisjes, veel honden en hard werkende mensen.

Wij rijden door naar Cenote Yaal Utzil. Een prachtige locale Cenote waar we kunnen zwemmen. We betalen de mensen 80 mexican pesa per persoon om hier te mogen zwemmen. Het is prachtig. Er is naast 2 locals die dit runnen, helemaal niemand. Het water is heerlijk qua temperatuur, en zo blauw!! Lekker het water in duiken en genieten van het lauw warme water.

We rijden door Chichen Itza, aan de parkeerplaats te zien is het mega druk. De entree prijs bedraagt 516 Mexicaanse pesos. We arriveren rond 12.00 uur. Het duurt even voordat we naar binnen kunnen. Paspoort controle en controle van de tassen. Binnen is het eerst voornamelijk een drukte qua kraampjes en souvenirs. Gezellig, maar het zijn er echt megaaaaaa veel. We lopen door het gebied en onze gids verteld ons het een en ander over de historie en de Maya's.  Het is indrukwekkend om te zien.

Ook nemen we een korte pauze om even iets te eten. Een broodje kaas. Niet nadenkend voer ik een leguaan....die niet veel later via mijn been over mijn buik en schouder kruipt om de rest van het eten te veroveren. Haha

Nog even een klein uurtje rond lopen en dan gaan we met de onze gids rond 15.00 uur naar de volgende Cenote. Cenote Yokdzonot. Gezien de diepte van 45 meter is iedereen verplicht om een zwemvest te dragen. Deze cenote is veel groter en dieper dan de eerste, maar door het zwemvest een stuk minder comfortabel. 

De rit naar Merida is twee uur. Het is geen straf want onderweg zien we vele locals in de dorpjes. Om 18.00 uur zijn we in het hotel. Hotel del Cobernador, midden in het centrum in 'calle 59'  en kamer 326.

 Het is enorm warm met 33 graden en dus ook wel lekker om buiten even rond te struinen door de straatjes. Calle 60 is de hoofdstraat en hier is de meeste drukte dan ook. Het is er best gezellig, met vooral heel veel souvenirwinkels en restaurants. 

We eten bij Caza Yucatan. Ik bestel vis met rijst en quacomolo.  Voor slechts 15 euro per persoon heb je een voor- en hoofdgerecht met drinken.

Na het eten nog even door de straatjes struinen en daarna terug naar het hotel. De planning is om nog een rondje hard te lopen, maar helaas eindigt de dag met 30 push ups en een douche en vroeg naar bed.


Donderdag 19 januari

Ik slaap uit tot 06.45 uur. Even een uurtje langer in bed. Snel omkleden en een rondje van vijf kilometer hard lopen door de straatjes van Merida. Het is benauwd en door de smog zit mijn ademhaling vrij hoog. Toch geniet ik van het rondje. In het hotel schuif ik zo aan bij het ontbijt. Een grote bak koffie, fruit, joghurt, twee toast met papya jam, scrambled eggs. Na het ontbijt heerlijk douchen en nog even door Merida slenteren. Een tuin terrasje pakken voor wat drinken en dan rond 10.30 uur naar de sportschool.  Ik vind een sportschool op circa 400 meter van het hotel. Gimnasio Bosco, een geweldige oldschool gym. Ik hou er van! Voor slechts 50 mexicaanse peso (2,50 euro) kun je een dag kaart kopen om te trainen. De machines en apparatuur zijn er robuust evenals de dumbels en bars! Beneden trainen voornamelijk mannen en later hoor ik dat er een apart gedeelte is voor de dames. Ook een hele grote oldschool gym. Ik train mijn rug, schouders, borst en abs. Ik wandel met een voldaan gevoel naar buiten. Heerlijke training!

 

Ik haast me naar het hotel om te douchen en mijn koffers te pakken, want er moet worden uitgecheckt voor 12.00 uur.

Nog anderhalf uur voordat de taxi arriveert voor de rit naar de airport. Dus wederom even Merida in. Het is nu gevoelsmatig ook echt wel erg warm met 33 graden. Midden op het pleintje bij Calle 60 is een mooi terrasje bij Soberana. Natuurlijk niemand te bekenen, want de Mexicanen eten iets later, om vervolgens siësta te houden. Ik bestel twee starters en een pinacolada zonder alcohol.  Als ik de twee voorgerechten krijg kijk ik mijn ogen uit. Dit is heeeeel veel. Quacomolo met twee schalen doritos, twee gebakken bananen met kaas en champignons,  toast en nog meer quacomolo.  Uiteraard krijg ik dit niet op.

Terug naar het hotel en met de taxi naar het vliegveld.  Hier gaat het inchecken heel snel en we moeten dus twee uur wachten. Helaas vertraging en dan mogen we om 16.50 uur met het vliegtuig naar Mexico City. Hier verloopt het allemaal redelijk soepel. De grote koffer gaat automatisch mee naar de volgende vlucht. Er is dus tijd om even iets te eten te halen. Ik kies voor wat nootjes, yoghurt en granola.

Helaas de vlucht naar Los Cabos heeft ook vertraging en om 20:30 uur gaat de vlucht. We landen om 23:10 uur.  De taxi die ons op zou pikken, is er helaas niet. Na 20 minuten bestellen we een taxi en voor 1200 Mexicaanse pesa, die het hotel overigens betaald, gaan we richting het hotel. Om 23.45 uur check ik in bij het Hampton Inn hotel na een douche kan ik eindelijk gaan slapen. De dag was lang!!


Vrijdag 20 januari

Om 05.45 uur gaat de wekker. Oeps, ok ik snooze 1, 2, 3 keer,  maar uiteindelijk sta ik wel om 06:00 uur buiten om een kleine 6 kilometer. Een pad achter het hotel, voornamelijk off road, want er is hier bijna niet te lopen. Voetpad is er niet en de automobilisten jagen als idioten. Het is een geweldig pad en de zonsopkomst is fantastisch.

 

Om 07.00 uur kan ik bij het ontbijt aanschuiven.  Ik kies voor yoghurt,  granola,  fruit, scrambled eggs,  toast, bonensaus. Daarna snel even douchen en met de bus naar Los Cabos. De bus heeft geen halte, maar stopt gewoon als je je hand opsteekt. Een kaartje kost 28 pesos per persoon. Het is even uitvogelen en natuurlijk stopt onze bus niet waar we hadden moeten stoppen, omdat er geen haltes zijn. Gelukkig vraag ik de chauffeur redelijk tijdig te stoppen en we lopen naar het centrum.  Onderweg word ik vergezeld door een zwarte hond. Deze loopt de hele straat met mij mee.

Anderhalf uur wandelen door de haven en souvenier winkels bekijken. Vlak voordat we de bus in gaan bestellen we nog een walvis haai tour! Deze is alles behalve goedkoop. Deze tour kost 259 US Dollar. Maar ja...., dit is een ervaring voor eeuwig. Snel in de bus terug naar het hotel, want de shuttlebus is er al om 11.15 uur. Snel even naar de wc, opfrissen,  broodje eten etc etc.

De chauffeur bericht met vertraging.  Dit kost zeker 30 minuten, maar de Shuttlebus brengt ons naar San Cabos. We lopen door de haven en gaan met Caboexpedicions op zoek, al varende naar de walvissen. We hebben een kleine twee uur op het water en zien op afstand walvissen, zeeleeuwen en heel veel dolfijnen.

Terug in de haven zien we een zeeleeuw van dichtbij. We bekijken wat souvenier kraampjes en eten seafood quacomolo bij ....Na het eten gaan we naar een strandje om even het water in te gaan. Onderweg naar het water zie ik nog een visarend.  Het water is lauw warm en het is fijn om even af te koelen. Op weg naar de bus boeken we nog een excursie om te zwemmen met walvishaaien. We zijn blij dat het mogelijk is. Terug met de bus naar het hotel, even opfrissen douchen.  Al het zand we

Ik beslis om nog even naar de hotel gym te gaan. Een kleine fitness ruimte met at dumbells en een pull, maar prima om even biceps en core te trainen. De avond is niet heel jong meer, maar toch nog weer met de bus naar San Cabos. Wat boodschappen halen voor morgen, want we worden vroeg opgehaald. Even een stukje wandelen en eten aan de haven bij...... Een 3 tal heerlijke vis Tacco's en een pinacolada zonder alcohol.

De discotheken zitten ramvol, maar gezien de excursie gaan we toch maar terug naar het hotel. Om 23:00 uur ga ik al slapen.


Zaterdag 21 januari

Vroeg opstaan, want om 06.10 uur zal er een transfer zijn naar het zwemmen met de walvishaaien in La Paz. een half uur om te eten, drinken en mijzelf gereed te maken.

Tijdig sta ik in de lobby,  maar helaas geen transfer. Na een aantal appjes, telefoontjes , krijgen we bericht dat de tour is afgelast wegens slecht weer in La Paz. Weersverwachting gecheckt...totaal prachtig weer en natuurlijk een onzin verhaal van de organisatie (cabo adventures) die dit aan bied. Gevoelsmatig zijn ze ons gewoon vergeten. Na ja, super balen en jammer....maar nu snel een plan B.

Met de bus naar Los Cabos. We huren een auto

Tijdens het huren van de auto zie ik een folder voor een tour operator die boottochten aanbiedt met grijze walvissen! Gaaf, maar wel 500 kilometer rijden. Ach ja, we hebben nu toch min of meer tijd over. Via La Paz, waar het overigens prachtig weer is ;-) rijden we naar Puerto Chale. Een rit van 5 uur over lange slechte wegen, waar het zicht is op een cactuslandschap. Het is een totaal andere wereld. Flink om denken voor koeien die de weg over steken. Met 1 stop om te tanken en even een zak doritos te kopen, rijden we verder. Om iets voor 12 uur komen we aan in Puerto Chale. Een relaxte sfeer en we mogen na het aantrekken van de reddingsvesten aan boord. Ruim 10 kilometer varen we uit de kust om de eerste grijze walvissen te spotten. Het zijn er zo veel! Dit is prachtig! Ik geniet,  maak foto's en filmpjes, maar door de concentratie van het fotograferen en de deining van de boot moet ik flink over mijn nek. Buuuuuuhhh. Nog geen 10 seconden later komen er vanuit het niets twee walvissen tegen. Ze laten zich uitgebreid bekijken en ik pak snel mijn camera om dit vast te leggen. Het is klagen of foto's klikken haha.

Eerlijk is eerlijk, het is prachtig om zo veel grijze walvissen te zien van zo dichtbij.  We hebben ruim 2 uur op het water (voor 2500 Mexicaanse pesos per persoon, circa 125 euro). Voornamelijk walvissen in het vizier en een paar pelikanen en fregatvogels.

Na de boottour rijden we terug door het cactuslandschap naar La Paz, waar we rond 17:30 uur arriveren.  Het is hier erg gezellig. Lopen over de boulevard met vele sculpturen,  gezelligheid en zelfs een kleine carnavals optocht.

Na de zonsondergang eten we bij een sushi restaurant.  Ik eet een pokebowl en sushi met beef. De prijzen liggen hier weer lager dan in Los Cabos (voor nog geen 300 pesos zit ik overvol met eten). Na het eten

Rijden we terug naar het hotel Hampton Inn.  Snel een korte douche en slapen rond 23.30 uur.


Zondag 22 januari

De wekker gaat om 05.45 uur. Ik schiet in mijn kleding en maak een ronde van 5 kilometer om hard te lopen. Het is nogal donker en de offroad route zorgt ervoor dat ik het tempo laag houd. Ik geniet ervan. De zonsopgang en het gevoel al wat gedaan te hebben voordat de dag op gang is. Snel douchen, tas pakken en een ontbijtje met fruit, granola, yoghurt en een klein wafeltje.

We rijden, om 08:00 uur, met de auto naar San José del Cabo. Een gemoedelijk stadje met veel muurschilderingen,  vlaggetjes en een ochtend die totaal nog niet op gang gekomen is.

Ik pin geld bij een ATM om mijn walvis tour nog te voldoen. Daarna terug naar het hotel. Koffers pakken en de auto inleveren bij Budget Car bij het vliegveld (79 dollar zaterdag en 30 dollar voor vandaag). We krijgen een shuttlebus naar het vliegveld. Hier nog even door wat souvenier winkels struinen en dan om 13:00 uur vliegen. We landen om 15.45 uur. Pakken de koffers en gaan met onze taxi naar het NH hotel in het centrum van Mexico City.  Een rit van ongeveer een half uur. De kamer ziet er ok uit, klein maar prima. Snel de spullen droppen en het centrum in.  Het heeft een gemoedelijke sfeer. Iedereen is relaxed, eet en  danst. 

Een mooie wandeling door het centrum. De grote winkelstraat, het park en natuurlijk wat kleine tussen straatjes.

Om 19:00 uur dineren op de rooftop van hotel en restaurant Balcon Del Zocalo. Een prachtige locatie, met een chique sfeer en lekker eten. Na een paar tacco's,  risotto met garnalen en een ijsje en pinacolada ben ik meer dan voldaan.

Een lekkere wandeling door het centrum om van het volle gevoel af te komen. Ik beland op een markt in China Town. Niet wetende dat het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd en het mega druk is. Gezellig, gemoedelijk en vooral vreugdevol.  Door de mensenmassa dring ik de straat door, het feestje tegemoet. Het is geweldig. Uren later wandel ik terug naar het hotel en voor middernacht ga ik douchen en slapen.


Maandag 23 januari

Weer een wekkertje om 05:45 uur. Langzaam begin ik aan dit ritme te wennen! Kleertjes en hardloopschoenen aan en hardlopend naar de gym! Geen schokkende afstand, maar wel meteen een warming up achter de rug. De gym is Gym Extasis. Voor slechts 50 Mexicaanse pesa heb je een dagkaart. Een oldschool gym met een aardige eigenaar. Alles bevat deze gym wat een gym nodig heeft om lekker te trainen.  Voor mij waren het benen, triceps en abs. Na 60 minuten , terug wandelen naar het hotel. Lekker ontbijten met yoghurt, granola, brood, fruit en koffie.

Om 09:00 uur gaan we met de taxi en gids naar de monarch vlinders. De rit duurt 3 uur, inclusief een korte stop bij de supermarkt. We zien 5 vulkanen, waarvan één rookt. We rijden via Toluca via de 134 naar onze bestemming.

We komen aan in santurio de la mariposa monarca- piedra herrada. Het is niet druk. We krijgen een gids aangewezen en kunnen zelfs ter paard omhoog naar de vlinders. Ik kies ervoor om ter voet te gaan. Het is een klim van circa 2,5 km. Het is het allemaal waard. Eenmaal aangekomen bij de vlinders raak ik geëmotioneerd.  Wat mooi en overweldigend.  Het zijn duizenden vlinders bij elkaar.  Ik heb nog nooit zoiets gezien en kan uren blijven kijken. Het is zo mooi. Onvoorstelbaar hoeveel vlinders. Het geluid dat de duizenden vlinders maken. Op de terugweg naar beneden zie ik nog een prachtige kolibrie zingen. Mijn dag kan niet meer stuk.

Beneden een paar monarch vlinder souveniers gekocht en dan gaan we met de auto terug naar Mexico-City.

Halverwege eten we nog in een lokaal tentje aan de snelweg 15. Carretera Mexico Toluca KM 37,5. Het ziet er niet heel fris uit, maar het eten en de tafels zijn schoon. Ik eet 4 taco's. Na het eten is de laatste rit naar het hotel in Mexico city.

Nog even een kleine wandeling door het centrum en dan dineren in Gran Hotel Cuidad de México.  Het voorgerecht zijn garnalen, hoofdgerecht is zalm en bijgerecht quacomolo met taco's.  Het is veel te veel, maar wel super lekker. In combinatie met een lekkere pinacolada kan de avond niet meer stuk.

Nog een korte wandeling door het centrum en dan uitbuiken op bed.


Dinsdag 24 januari

Uiteraard de wekker weer om 05.45 uur en meteen in de kleding voor een korte warming up loop van 3 kilometer naar de sportschool.  Wederom naar Gym Extasis. Een lekkere rug, abs, biceps en schouder workout en daarna twee kilometer terug hardlopend naar het NH hotel. Handjes wassen en aanschuiven bij het ontbijt. Zo fijn om alles op tijd al gedaan te hebben. Na het ontbijt douchen en de koffers pakken. Een laatste excursie door Mexico.

Nog voldoende tijd om een rondje door het centrum te lopen, met een bezoek aan een mega grote bakkerij! Ik kijk mijn ogen uit.

Rondjes lopen, kijken en nog meer kijken. Met een paar gebakjes naar buiten lopen.

Rond 10 uur een lekker gebakje eten. Hij is lekker en toch smaakt het mij niet. Ik voel me niet lekker. Misselijk en niet veel later echt mega beroerd. Toch pak ik door en gaan we met de taxi naar Plaza de las tres Cultures. Daarna naar de basiliek Guadalupe. Ik vind het enorm saai en voel me hondsberoerd. Toch ga ik door en loop ik mee, ondanks aan te hebben gegeven dat dit verre van mijn interesse geniet. We gaan aansluitend naar een soort cactus boerderij waar ze sap uit winnen. Ik stap even uit, maar ga dan terug de auto in.

We rijden door naar de ruïnes. Teotihuacan met the zon en de maan pyramides.

 

Ik loop rond, maar voel me zo ziek. Ik loop langs de piramides, de souvenirs winkels en dan door naar de wc. Ik weet het ....ik heb voedselvergiftiging opgelopen. Nu in de taxi naar het hotel. Onderweg moet ik de taxi stoppen en spuug alles onder. Ik slaap uren in de hotel kamer en heb al zo lang niet gegeten.

De vlucht gaat laat. Helaas is het vliegtuig zo warm en willen de motoren twee uur lang niet starten. Ik spuug weer alles onder. Ik krijg de twee stoelen naast mij ook haha. Ik slaap bijna 10 uur.  Dan met de trein naar Meppel, waar Hansie en muissie mij ophalen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.