Mexico Februari 2024

Gepubliceerd op 25 februari 2024 om 17:12

Vrijdag 16 februari 2024

Vandaag is het zo ver. De vlucht naar Mexico-City.

Ik heb geen haast. De wekker gaat op de normale tijd. Dat geeft mij de kans om met Jennifer,Damian, Brandon en Hans te ontbijten. En iets later ook met Shane.

Hans brengt mij later naar de trein. Alles verloopt voorspoedig en rond 11.30 uur sta ik al op Schiphol. Daar is het zo rustig, dat ik binnen een klein half uur de koffer heb afgegeven en door de security heen ben.

Daar zie ik het team en dus de collega's van Albatros al staan. Na een lunch en wat koffie in de launch kunnen we na een kleine vertraging aan boord van de KLM vlucht.

 Om 21.45 uur arriveer ik in kamer 6118 van Caminoreal hotel


Zaterdag 17 februari

De verjaardag van mijn oudste zoon en stipt 12 uur Nederlandse tijd bericht ik hem. Later in het hotel bel ik hem.

Ik heb een jetlag en ben al rond 03.30 uur lokale tijd wakker. Het regent en ik pak meteen maar even een douche.

Om 05.30 uur verzamelen we in de lobby.

 Push ups: 10,12,9, 6, 7, 15

We worden opgehaald met een busje en dat is wel fijn, want er is veel regen. De check in gaat moeizaam, maar we redden het net op tijd door de security.  Om 08.00 uur gaat onze vlucht naar Villahermosa.

Half 10 landen we en 10 uur vertrekken  we met de auto's naar Palenque.  Helaas werkt mijn creditcard wederom niet. Enorm balen.

De rit voorloopt voorspoedig. Onderweg maak ik vanuit de auto foto's en geniet ik.

Rond 12.00 uur zijn we in hotel Villa Mercedes.  De check in is pas vanaf 15.00 uur open, dus we lopen een rondje over het terrein om vervolgens te lunchen. Ik bestel een cola Light en " cheese tacco's with cecina". Het is een enorme hoeveelheid en ik eet het dan ook niet volledig op.

Baka is koe

Rond 15.00 uur gaan we met onze gids Maria naar  twee kleine dorpjes midden in de jungle naar El Naranjo en naar het dorp Lopez. Het zijn mooie dorpjes met onwijs vriendelijke mensen. Veel kinderen!

We krijgen er eten.  Zelf gemaakt brood met ei, ui tomaat. Hierna volgen er diverse overleggen in de beide dorpjes. Normaliter drink ik geen koffie meer in de avond, maar als een dorpeling echte traditionele koffie aan bied, dan kun je deze niet overslaan.

We zijn om 20.00 uur terug bij ons hotel. Ik ben moe. Snel spullen uitladen  en naar de kamer brengen en dan douchen, Hans bellen en slapen. Om 21.30 uur ga ik plat.


Zondag 18 februari.

Ik slaap onrustig. Ben veel wakker en om 05.00 uur hoor ik de eerste brulapen en hanen al.

Ik maak me gereed om een rondje te lopen,  maar wacht even tot het iets lichter is. Omstreeks 06.15 uur ga loop ik een ronde van 6 kilometer.  Lekker warm en heuvels om te trotseren, maar ook erg fijn om wat te bewegen. Ik hoor de brulapen brullen en ze zijn niet al te ver weg.

Omstreeks 07.00 uur heb ik gedouched en schuif ik aan bij het ontbijt.  Het is een fijn ontbijt.  Niet te veel keuze, maar genoeg. Ik start met fruit, granola, yoghurt en een bakkie koffie. Ik neem ook nog een pannenkoekje met banaan.

Het weer is niet zo geweldig. Slechts eenentwintig graden en bakken met regen die naar beneden komen. We gaan evengoed naar de "Templo de las onsciptiones". Vanuit hier zal de start zijn van de marathon en halve marathon.  We lopen en meten de route in dit gebied en ook de trail die net buiten de poort begint. We meten een drie kilometer. We spotten twee prachtige toekans. Ik ben enorm blij.We lopen door tot de kruising en rijden dan terug naar ons hotel Villa Mercedes om te lunchen. Ik neem Rib eye tacos mit chorizo. Net iets voor twee uur zijn we uitgegeten en over een half uur verzamelen weer om de route van de halve marathon volledig te rijden. We controleren het finish gebied en checken bij het hotel waar de race briefing is. We rijden de.route en vanuit hier rijden we door naar het centrum van Palenque.

De tijd vliegt voorbij. We moeten wat geld wisselen en even informatie opvragen bij een hotel waar de runners verblijven.

In verband met het slechte weer, stoppen we even  bij een Café Jade. Ik drink Pozol. Pozol is een traditioneel  en regionale Tabasco uit Chipas en word geserveerd in een halve kokosnoot.

We vertrekken en ik pak bij terugkomst meteen een klein uurtje gym. Het is een kleine gym met vooral veel cardio apparaten, losse Dumbells die beginnen bij 12 kilo en een kapotte kabel machine. Ik doe benen, core, biceps, triceps en schouders.

Snel terug naar de hotelkamer, douchen en om 19.45 uur hebben we diner om de dag te bespreken en morgen te plannen. Ik bestel pasta pesto met zalm en dan ben ik voldaan. Terug naar de kamer om rond 22.00 uur te gaan slapen. Morgen weer een dag.


Maandag 19 februari

Ik ben ruim voor de wekker wakker en iets voor 06.00 uur ga ik dan ook maar uit bed om mij op te frissen en buiten even in de hangmat te liggen om van de geluiden van de jungle te genieten. Ik geniet enorm, wat een prachtige vogels hoor en zie ik. Ik ben helemaal in mijn element.

Om 07.30 uur ontbijten we. Voor mij een yoghurt met fruit, granola,  havermout en een pannenkoekje met banaan.

Na het ontbijt vertrekken we rond 09.30 uur naar een klein dorpje Cuauhtémoc Cárdenas, om een laatste stuk van de route te meten. Dit gaat prima! Na de gesprekken en de metingen gaan we terug naar Templo de las insciptiones, maar daarvoor moeten we eerst een toegangskaart halen bij Museo de Sitio de Palenque.

Vanuit hier rijden we terug naar de ingang van de tempels. Ik wandel naar binnen en voor de tempel start in mijn halve marathon,  om te meten of alles klopt. Met respect voor de omgeving en de bezoekers loop ik in een rustig tempo door het gebied.  Na een kleine twee kilometer verlaat ik de toegangspoort om een stuk trail mee te pakken. Na nog geen drie kilometer zie ik de andere twee race officials, zij zullen achter mij aan rijden om ook de meting te doen en daarnaast ook mij te kunnen voorzien van water en een paar gelletjes.

Ik loop lekker, maar na vier kilometer loop ik vol in de warmte. Mijn lichaam moet even wennen en tot kilometer negen blijft dit gevoel aanhouden, maar dan kom ik in mijn ritme. Ik loop nu tussen de bomen en met een klein briesje vindt ik dit veel aangenamer lopen. Bij kilometer negen splitst het parcours van de marathon en halve marathon zich. Ik loop een lekker tempo en met de vele heuvels, moet ik gewoon ontspannen lopen. Het grootste gedeelte loop ik nu over gravel. De andere race officials zijn toppers en ze voorzien mij goed van water en voeding. Nu even een paar kilometers tussen de bomen door. Het blijft een avontuur, want de heuvels blijven komen en gaan. Hetgeen wat altijd in mijn gedachten blijft is "stay vertical"! Oftewel gewoon lopen en zorgen dat je niet onderuit vliegt.

Het is warm en ik transpireert enorm. De anderhalve liter vocht heb ik dan ook echt wel nodig. Net iets voor de 15 kilometer

Loop ik het dorpje Cuauhtémoc Cárdenas. Een echt mexicaans knus dorpje met allemaal families, kippen, honden en kalkoenen. Super leuk om even door hard te mogen lopen. De laatste kilometers gaan vrijwel vanzelf en voordat ik het weet zit de halve marathon er al weer op!

We controleren het finish gebied nog even en rijden dan terug naar ons hotel. Ik douche en neem een proteïne shake. Rond 14.00 uur kunnen we lunchen.  Ik bestel een cola Light en " cheese tacco's with cecina". Ik heb een flinke klus met het opeten van deze lunch en laat dan ook even wat op mijn bord liggen. Na de lunch ga ik terug naar de hangmat om vele vogels op de foto te zetten. Zoveel prachtige soorten.

Om 15.15 uur neem ik een korte plons in het zwembad en een welverdiende Corona.

Ik blijf niet lang hangen, want ik wil nog even een korte Workout doen in de kleine gym en wat ontspannen. Om 19.30 uur gaan we met zijn alleen dineren. Voor mij een soep met rijst en dan terug naar de kamer. Een redelijk ontspannen dag, maar dit is stilte voor de storm. Er komen drukke dagen aan. O ja en ik doe mijn setje push ups 12,13,9,8,9,15. Voor 22.00 uur sluit ik mijn oogjes.


Dinsdag 20 februari

Ik ben voor de wekker wakker en kleed mij meteen om om even een rustige 5 kilometer te lopen. Het voelt goed en ben ook zo weer terug bij het hotel. Een korte douche en dan naar het ontbijt. Ik eet een bak fruit met granola en yoghurt en natuurlijk een bakkie koffie. Een prima start van de dag. Na het ontbijt bespreken we de planning en vandaag staat voornamelijk in het teken om een deel van de route door de jungle te meten. Het gaat om het deel vanaf het dorp Naranjo waarbij we de jungle tien kilometer door kruizen.  We vertrekken om 09.00 uur. Kopen eerst nog wat proviand en dan zijn we klaar om de hike te starten.

We rijden naar Naranjo en starten vanuit daar. Het kost ons ruim vier en een half uur om dit hikend af te leggen. Met een totaal van 740 meter hoogteverschil. Niet iederen is even fit en we moeten daardoor wat vaker stoppen. We laten niemand achter!

Het is een geweldige route. Onderweg lopen een hond en haar pup de hele route mee. Dit gebied is de echte jungle. Met apen, riviertjes, uitdagingen...het hoort er allemaal bij. Het is 10 kilometer genieten van alles wat de natuur brengt en na vier en een half uur zit het erop. *eating sugar cane

We rijden terug naar het hotel voor een kleine pauze van bijna twee uur. Tijd om te douchen en om te kleden.

Om 19.30 uur lopen we naar het restaurant La  Chiapaneca. We eten met de gehele groep. In bestel een gerecht met bis wat door de plaatselijke vissers is gevangen en daarna een heerlijk toetje met ijs. De tijd vliegt voorbij en na het eten ga ik meteen naar mijn kamer om op te frissen en om 22.00 uur ga ik slapen.Woensdag 21 februari

Vandaag kies ik voor slaap en niet voor hardlopen. De wekker gaat om 06.15 uur. Even douchen en dan buiten nog even een half uur in de hangmat genieten van de rust en de geluiden van de natuur. Om 07.00 uur zit ik aan het ontbijt. Gewoon

even rustig wat fruit, oats en yoghurt. Okay...en twee pannenkoekjes.

Voldoende energie om even het kleine sportschooltje te bezoeken wat compound oefeningen voor de benen, borst en biceps en een afsluiter met wat core stability. 


Met de groep bespreken we de planning voor de rest van de dag.

We gaan de route nogmaals langs. Vanaf de finish gaan we tegen de klok in. We rijden naar het dorpje Carranza. Ik rij zelf en de weg is niet al te best om met de auto lekker door te rijden.  De route offroad moet iets aangepast worden, want deze is te risicovol voor de hardlopers.  Een inkorting op de trail van zes kilometer. Dit betekend een lus richting een ander dorpje van zes kilometer. 

We controleren de lus in het dorpje Naranjo en deze klopt prima. Het neemt flink wat uurtjes van onze tijd, maar de route is nu goed in kaart te brengen. Er is tijd voor een late lunch. Een bakkie koffie en zalm met groente en rijst.

De plannen worden verder besproken en we liggen goed op schema, dus er is gelegenheid voor een plons in het zwembad en daarna douchen.

Ieder ochtend net na zonsopgang en iedere avond net voor zonsondergang hoor en zie ik twee rode Ara's over vliegen. Tot nu toe is het nog niet gelukt om ze vast te leggen.

Om 18.45 uur gaan we naar Palenque centrum om geld te wisselen, door de stad te wandelen en om te eten.

Met de groep eten we bij restaurant Maya Cañada. Het is een gezellige avond! Zelf bestel ik een lokaal gerecht "Chaya Maya". Kippenborst gevuld met Chaya en kaas, overgoten met xcatic saus op een bedje van aardappelpuree.  Erg lekker, maar veel te veel om op te eten.

 


Op de terugweg nog even langs de supermarkt voor water en ander drinken.

In het centrum een groot kabaal. Er zit een brulaap in de boom. Deze schreeuwt de hele boel bij elkaar.

Rond 22.45 uur brieven we de laatste bijzonderheden en dan morgen weer aan de slag.

Voor het slapen gaan nog mijn Push ups 12,13,9,8,9,15.

Om 23.30 uur slapen.

Donderdag 22 februari

Ik ga vroeg uit bed. Ik voel me goed. Even snel omkleden en om 06.00 uur even een ruime vijf kilometer op tempo herstel om de beentjes los te lopen.

Het voelt heerlijk en ik begin ook weer aan de hoogteverschillen te wennen. Het gaat steeds makkelijker.

Bij terugkomst even douchen en ontbijten. Wederom een bak fruit. Granola, oats en yoghurt en natuurlijk koffie. Ik ben klaar voor de dag.

We rijden nog even naar het centrum van Palenque om wat gereedschap te halen en dan kunnen we beginnen aan het uitzetten van de halve marathon.  Tassen gepakt met eten en drinken en dan kunnen we meten en de palen in de grond slaan met de pijlen en kilometers. 

De planning is om de halve marathon volledig uit te zetten. Het is ruim dertig graden, maar ik geniet van het werken buiten.  We zien fantastische dingen. We zien de brulapen met hun jongen van dichtbij, maar ook vele vlinders, vogels, hagedissen,  gieren, ara's.
Ik koop wat drinken bij de locale bevolking.  Een klein dorps supermarkt.  Het dorpje Cuauhtémoc Cárdenas is prachtig, voornamelijk erg primair.  De kinderen spelen nog in grote getalen buiten en als ze ons zien komen ze vrolijk aangerend om samen op de foto te gaan.

We gaan nog uren door en redden het net niet voor zonsondergang om alles af te ronden. We zetten even de schouders eronder en markeren de volledige halve marathon. Om 19.30 uur zijn we terug bij het hotel. Voor nu douchen en aansluitend tacco's met kaas eten. Dan voor het slapen gaan nog even de auto uitruimen en herindelen voor morgen.

Iets na 23.00 uur ben ik klaar met de dag en gereed voor de dag van morgen.


Vrijdag 23 februari

De wekker gaat om 05.15 uur. Vandaag staat er een beetje druk op de planning, want de route moet volledig gemarkeerd zijn voor zonsondergang. Om 06.00 uur vertrekken we en rijden we een gedeelte na van de halve marathon, om vervolgens een paar onderdelen van de hele marathon af te maken. We rijden naar het dorpje Naranjo om daar alles te markeren. Dat verloopt voorspoedig. Samen met een "local" Narsiso en Bo lopen we de trail van 4,2 km om deze te markeren. Dit is een prachtige trail, maar het kost natuurlijk wat tijd.  We moeten terug naar het hotel, want om 11.00 uur zouden we hier weer zijn. Even snel douchen en gereed maken om naar de briefing te gaan in hotel Chan Kah

In Chan-Kah is om 13.30 uur de briefing, maar de lopers komen een uur eerder al aan om hun startnummer op te halen en te lunchen.  Na een uitgebreide briefing weet iedereen hoe de dag morgen gepland is.

Voor ons geen tijd om te verliezen. We regelen het een en ander in het finishgebied en dan rijd ik om 16.00 uur naar de tempels om daar het start gedeelte te markeren. Hier ben ik vrij snel klaar mee en ik rij terug naar het hotel. Samen met Jens doe ik wat boodschappen in Palenque centrum bij een gigantische supermarkt aan de hoofdweg.

De dag vliegt voorbij. Om 19.30 uur dineren we met de groep. Ik eet 4 tacco's Mala. Ik word gebrieft en dan naar de kamer.  Om 22.30 uur sluit ik de dag af met een douche en dan kan ik gaan slapen.


Zaterdag 24 februari RACEDAY : The Lost City Marathon

Jennifer belt mijn om 03.30 uur, zo lief en ze is zich niet bewust van het tijdsverschil.

Ik ga meteen uit bed, want ik moet toch op tijd alles klaar zetten voor vandaag. Even een korte douche en kleding aan waarin ik kan hardlopen en kan werken. Iets voor 05.00 uur ben ik bij Chiapaneca. Ik laad de auto in met de benodigdheden van de waterstations. We rijden naar de tempels, waar ik de eerste drie kilometer zal hardlopen en de controle doe van de vlaggen en de laatste kilometer markeer ik volledig. Er is enige tijdsdruk, omdat ik niet eerder naar binnen mag dan 06.45 uur en de start is al om 07.00 uur. Ik ren met een hoog tempo door de tempels en markeer waar nodig.  Ik red het op tijd om alles te markeren en dan rijden we meteen door naar de kruisingen en de waterstations om bezet te worden. Er is geen tijdsdruk,  maar er is ook geen extra tijd. Alles valt op zijn plek.

Ik doe de controle in Naranjo en parkeer dan mijn auto. Het is nog rustig! Ik sta precies op de kruising waar de lopers mij twee keer passeren.  Binnen enkele minuten staan er al wat kindertjes en ouders naast mij, ondanks dat ik vrijwel geen Spaans spreek komen er steeds meer mensen naar de kruising toe. Het is een feestje. De lokale bevolking geniet zichtbaar.

Alle kinderen heb ik inmiddels voorzien van vlaggetjes en wat lekkers. Het is geweldig.

De uren vliegen voorbij en rond twaalf uur passeert de laatste loper. Dat houd in dat de route kan worden gesweept. . Samen met Narsiso loop ik de trail van 4,2 kilometer na en kijk of er niemand achter gebleven is en of niemand iets heeft laten vallen wat niet in de natuur hoort. Het is bewolkt, maar toch ruim 30 graden.

Na ruim een uur zit de trail erop. Tijd om met vier locals terug te gaan naar de finish en wat te eten. Heerlijke Mexicaanse gerechten.

Samen met Narsiso sweepen we de rest van het parcours. Opruimen en na lopen.

Als iedereen gefinisht is, ruimen we gezamenlijk alles op. Het verloopt prima  en rond 16.45 uur gaan we terug naar het hotel. Opfrissen, even bij het zwembad liggen en op naar het restaurant voor een mooi gerecht met biefstuk.

De dag zit er op. Even op de kamer hangen en dan slapen. Morgen weer een dag


Zondag 25 februari

De wekker gaat om 05.45 uur, zodat ik om 06.00 uur van start kan gaan met een ontspannende ronde van 6,4 kilometer. Mijn benen voelen goed en ik merk dat de vele heuvels beginnen te wennen. De Mexicaanse temperaturen zijn zo aangenaam.

Als ik terug kom, douche ik en kleed ik mij om. Ik ga vandaag met de bus mee naar Cascada Misol-HA en naar Aqua asul. Om 07.00 uur ontbijt ik uitgebreid wat granola met yoghurt, een flinke kom met fruit. Een pannenkoekje en wat scrambled eggs

Om 08.15 uur gaan we naar hotel Chan-Kah.  We verzamelen daar met een hele groep en rijden dan door naar Cascada misol-ha. Met de auto is dit slechts een half uur, maar met de bus zeker 45 minuten. Dat is ook prima! Er is een prachtige waterval van 35 meter hoog! . Na een rondje is dit ook weer prima en we rijden door naar

Agua Asul. Ook deze rit duurt iets langer dan gepland, maar rond 12.00 uur zijn we er dan eindelijk.  Het water is gigantisch blauw. We proberen de weg omhoog te volgen. Het water is ruig en rustgevend tegelijkertijd. Er zijn ontzettend veel souvenirs kraampjes, maar ik hou het enkel bij een magneetje.

Na een beetje pootje baden is het om 13.30 uur tijd voor de lunch met de groep. We eten pompoensoep,  een volledige vis en wat fruit als Desert. Het verloopt wat rommelig, maar er eten dan ook wel heel veel mensen.

 


Het is tijd om richting Palenque te reizen, waar we om 16.40 uur aankomen.  Verreisd en voldaan!!

Na.een telefoontje met het thuisfront ga ik mij snel douchen. Wat makeup erbij en ik ben klaar voor het feest. Het diner en feest zijn in hote Chan-ka. Wij gaan daar om 17.45 uur al naar toe. Even de laatste puntjes op de i. Het is een geweldige avond. Alle runners zijn er. We bekijken de aftermovie. Eten van een voortreffelijk buffet. De avond is gezellig en iedereen geniet zichtbaar.

Eind van de avond terug naar het hotel. Even douchen,  mijn Push ups 12,13,9,8,9,15.  Koffers alvast gedeeltelijk pakken en dan Rond 01.00 uur slapen.


Maandag 26 februari

De wekker gaat vandaag om 06.15 uur. Even een dagje niet lopen. Rustig douchen, tas verder inpakken en naar het ontbijt. Ik ontbijt vrijwel iedere ochtend met dezelfde routine qua voeding.

Om 07.30 uur brengen gaan we naar Palenque centrum.  Ik laat me afzetten bij een oldskool fitness "premier fitness". Ik hou van dit soort sportscholen. Ze hebben alles qua robuuste apparaten en aan de vloeren en muren is een soort sfeer af te lezen. Ik word vriendelijk geholpen en voor slechts 50 Mexicaanse pesos (nog geen 2,50 euro) kan ik een dag trainen.  Een uurtje volstaat om benen, rug en biceps te trainen.

Tijd om terug te gaan naar het hotel enbde anderen te helpen met inpakken. Er is voldoende tijd. Prachtig weer en vanuit mijn hangmat maak ik wat foto's van de vogels in de bomen.


De tijd vliegt voorbij en om twaalf uur gaan we wederom richting het centrum om te lunchen met de groep.

We lunchen bij Chivo's een gezellig restaurant waar je geweldig kunt eten.

Veel tijd hebben we niet om te shoppen, want om 15.15 uur moeten we alle koffers ophalen bij het hotel. We besteden onze tij nuttig. Nog even een koude koffie (frapachino?)...nog niet eerder gedronken, maar opzich wel lekker.

Onze tijd in Palenque zit erop. We rijden naar Villahermosa airport. Een rit van twee uur, maar prima te doen. We hebben een late vlucht,  dus een snelle hap voordat we gaan boarden. Twee uur rijden hotel Piedra Escondido. arriveren 02.00 uur.


Dinsdag 27 februari

Ik ben op tijd wakker, om 05.45 uur. Ik beslis om even niet te sporten. De weinige uurtjes slaap van de afgelopen weken moeten niet zijn tol gaan eisen. Ik doe rustig aan. Douche, pak mijn spullen en wandel naar het ontbijt.

Een flink bord vol met gevulde tortillas met ei in bonen saus. Ik moet flink wat moeite doen om het binnen tien minuten naar binnen te werken, want om 07.45 uur word ik opgehaald met de taxi om samen met Silke naar tour (Sian Ka'an tour van Mexico Kan Tours)

-tour eerst stop bij de supermarkt

- naar de toiletten voordat we op de speedboot gaan met maximaal 6 personen

96 kilometer op water totaal.

-zee koeien

- dolfijnen

-  fregatvogels,  pelikanen, lepelaars

-snorkelen op open water, groene zeeschildpad

-eten lokale vis (tjanchick) in het plaatsje Punta Allen. Lokaal zand mee genomen


Terugreis

10 kilometer weg moeilijk begaanbaar

17.00 uur hotel. Douchen

18.45 uur samen met Lars 5 kilometer hardlopen

Douchen, klaar maken voor diner met de hele groep bij Mateos Mexican Grill.

Drankje en vis tortillas

23.30 uur slapen

23.00 uur push ups voornet slapen gaan

12,14,13,9,12,20 (80 totaal)

Tuluk qua prijzen erg duur


Woensdag 28 februari

De wekker gaat om 05.45 uur. Even opfrissen en buiten een stukje wandelen. De zonsopgang vanaf het strand bekijken en dan om 07.30 uur ontbijt en koffie. Een bord fruit met een mini cupje yoghurt en mini cupje granola. Grrrr

Snorkelen met schildpadden bij ADSEperience. Rif erg beschadigd. Veel mensen. De groene zee schildpad blijft prachtig! Helaas vliegt de tijd voorbij en na 45 minuten moeten we weer terug om ons om te kleden.

Vanuit het snorkelen gaan we door naar de ruïnes van Tulum  "Crucero de las Ruines de Tulum". (160 pesos totaal) Het is vandaag erg warm en we brengen een aantal uur door in zowel het shopping gedeelte als bij de Ruïnes.  We zien daar ook een opposum familie in de mangroven. Geweldig om te zien. Bij de Ruïnes is het een enorme mensen massa.

In mijn optiek vallen de ruïnes van Tulum in het niet in vergelijking met de Ruïnes van Palenque en Chichen Itza.

 

Op de weg terug naar onze auto, shoppen we nog een aantal souvenirs en gaan dan terug naar Tulum centrum.  We eten een ijsje en lopen dan langs de winkelstraat circa vijf kilometer terug naar het hotel. Heerlijk om even in beweging te zijn. Ik mis de sportschool,  ondanks dat ik mij enorm vermaak.

Halverwege de middag plof ik neer op het strandje bij ons hotel. Met een kokosnoot om te drinken en tegen het eind van de middag een verlate lunch met taco's met garnalen en quacamole.  Het is fijn om even te ontspannen en een paar uur extra rust te pakken. Toch ben ik niet het type om uren ergens alleen maar te zonnen, dus net voor zonsondergang pak ik mijn hardloopschoenen om een 10 kilometer te lopen, richting het centrum en terug. Met ruim (maar ook ondanks de) dertig graden is het nog steeds aangenaam om te lopen. Ik ben blij dat ik gegaan ben.

Fiets huren dag is 300 pesos.

Douchen, jurkje aan en met de groep uit eten in ons hotel om 20.00 uur. Een heerlijk spinazie salade met geitenkaas en noten.

Nog even op het strand zitten om van de geluiden van de zee te genieten. Ik hou er van.

Terug op de kamer, de koffers pakken en spullen klaar leggen voor de volgende dag.


Donderdag 29 februari

Mijn wekker gaat zoals vrijwel iedere dag vroeg. En voor zonsopgang heb ik een vijf kilometer afgelegd voor het ontbijt. Vandaag is het 33 graden en het is voelbaar warmer. Ik zweet me kapot, maar ben blij met het herstelloopje.

Even snel douchen en dan gezamenlijk ontbijt. Twee pannenkoekjes met koffie.

Het is zo fijn te ontbijten met de zee geur en geluiden op de achtergrond.  Veel beter word het niet.

We worden opgehaald om naar Chitzen Itzá te rijden. Het is een rit van twee uur en deze vliegen voorbij. De gids verteld veel, maar mijn interesses liggen hier niet echt.

Eenmaal bij Chitzen Itza aangekomen wacht ons een korte rij en een entree kaartje van 638 pesos. Het is enorm warm en ik zoek de schaduw op, omdat ik vorig jaar deze locatie al heb aangedaan. Evengoed loop ik over het hele terrein en koop ik een paar kleine souvenirs.

Na ruim een uur is de groep gereed en moeten we helaas al weer naar Cancun Airport. Wederom een extra twee uur. De rit verloopt voorspoedig, evenals het inchecken.

Vlucht om 16.15 uur naar Nederland. Een negen uur durende vlucht.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.