China Reisverslag Mei 2024

Gepubliceerd op 31 mei 2024 om 20:33

Donderdag 9 mei 2024

De wekker gaat pas om 07.30 uur. Nog even lekker in bed blijven. Het is Hemelvaartsdag,  dus geen stress qua wekkers.

Ik bak hartjes broodjes af voor iedereen. Een rustige start van de dag.

Hans brengt Nick en mij met de auto naar Emmen, waar we om 10.41 uur vertrekken naar Schiphol. De eerste kosten zijn gemaakt, ruim zestig euro voor twee enkeltjes van Emmen naar Schiphol. De treinreis verloopt voorspoedig,  met een overstap in Zwolle, zijn we al voor 13.00 uur op Schiphol. Even snel naar het toilet en dan de koffer afgeven en door de security.  Dit is minuten werk en we hebben dan ook echt ruim voldoende tijd om onze vlucht te halen. Het is gezellig met Nick en we gaan uiteraard even wat drinken bij de Starbucks.  De prijzen heb ik persoonlijk altijd wat moeite mee, want voor een  medium Americano en een medium ice koffie  betaal je al ruim 10 euro. Voor mij ook de reden dat ik voldoende eten bij mij heb.

Om de tijd te doden in het vliegtuig koop ik het boek omringd door idioten.

Het boarden verloopt soepel en al snel word ik aangesproken door een stewardess die mij herkende via Facebook, een collega van mijn zusje. Een lange vlucht, maar de eerste maaltijd kip/rijst/broccoli, een broodje, kaas en gevulde pepers, tapas en olijven zijn een welkome maaltijd. Landing zoals voorspeld. Vingerprint, paspoort controle, bagage controle.

Het verloopt allemaal prima


Snel even omkleden, tanden poetsen en dan staan onze tourguides al klaar

Ik loop naar de ATM en haal 3000 chinese Yuan. Veel te veel, maar even een foutje.  Niets aan te doen.

10.00 uur in de auto met Nick en onze tourguide Linda en Meghan. Nick is erg misselijk en de autorit tot de hemeltempel duurt ruim een uur.

Meer naar old city is lage gebouwen

Top 3 gerechten in Beijing:

Peking eend

Beijing noodles

Hot pot

De temperatuur loopt aardig op en stijgt tot 30 graden. We gaan naar de Hemeltempel, maar voordat we daar naar binnen gaan zien we een buitengym waar

De lokale ouderen die met pensioen zijn sporten. Dit gaat om een flinke groep en zij sporten er nog aardig op los!

Een man van 73 jaar laat zijn "moves" zien en die zijn indrukwekkend.  Wat een lenigheid!

Nick en ik lopen richting de hemeltempel. Onderweg verteld onze gids diverse dingen, onder andere dat er groene en rode plaatjes op de bomen hangen.

De groene plaatjes van voor bomen van 100+ jaar oud en de rode plaatjes voor bomen van circa 300-500 jaar oud.

Tot circa 13.00 uur lopen we hier rond. We horen onze gids aan, die overigens amper verstaanbaar Engels spreekt. We eten een ijsje en  kopen een magneetje en zijn dan klaar voor vertrek.We gaan lunchen en rijden naar een lokaal restaurant Zhen Jin Tian Cheng.  En eten daar met onze twee gidsen. Nick kiest voor wat pannenkoekjes en zelf neem ik traditionele noodles. De Chinezen drinken hun water altijd warm bij het eten. Ik betaal 148 Chineze Yuan wat ongeveer 18 euro is. Na een uur zijn we uitgegeten en rijden we naar een zijde fabriek. De uitleg is interessant,  maar dan ligt de nadruk toch te veel op het verkooppraatje en ben ik er klaar mee. Ik zeg dan ook dat ik géén interesse heb ik het kopen van de zijde en dat ik naar het hotel wil. 


We worden naar ons hotel gebracht. Het Qianmen hotel. Kamer 2064.

Oprecht vind ik zo'n bezoek zonde van mijn tijd,  omdat ik liever dingen bezoek. Maar ach, buiten regent het gigantisch.

Het is een prima hotel, helaas met waardeloos internet.

*Opvallende dingen deze dag:

Scooters met soort jassen eraan vast.

Toiletten in de grond.

Nick en ik zijn moe. We wandelen wat. Kopen boodschappen voor de volgende dag en eten her en der wat. Om 21.15 uur zit onze dag erop en gaan we slapen.

Dagtemperatuur 28 graden.

Locatie hotel: niet fijn, buitenwijk en ver van alles. Geen dingen in directe omgeving.


Zaterdag 11 mei

De wekker staat om 5.30 uur, maar Nick is heel moe en wilt niet hardlopen. Het is jammer, maar ik laat hem niet alleen. Dus een lange snooze naar 06.00 uur. Even douchen, bed opmaken en naar het ontbijt om 06.30 uur. Ik baal wel een beetje, want normaal hardloop ik altijd een stukje in de morgen tijdens mijn reizen. Je ziet dan vaak zoveel.

Het ontbijt is huge. Volgens mij niet eerder zoveel keuze gehad qua voeding in een hotel. Een dikke 10! Vanuit het raam zie ik al hele groepen mensen die yoga doen buiten. Fantastisch!

We lopen na het ontbijt wandelen we nog even een stuk, want het is echt prachtig weer. Ik ben gefascineerd door de vele mensen op scooters, fietsen en alles wat zich op twee wielen vooruit beweegt. Ik neem de tijd om het op foto vast te leggen.

Mensen met complete jassen aan hun stuur, iets wat er permanent aan vast zit.


Even snel terug naar het hotel. Koffers pakken en uitchecken. Nog even snel een fles water afrekenen van 1½ liter (voor 15 Chinese yuan).

Om 08.00 uur haalt onze chauffeur ons op. Hij spreekt geen Engels en negeert ons dan ook verder om maar geen vorm van communicatie te hoeven ondergaan. Het is prima. Onderweg zien we dat mensen gewoon geknipt worden op straat. Alles is "hier mogelijk haha.

Onderweg zien we dat mensen gewoon geknipt worden op straat


We worden bij het station eruit gegooid en dan begint de zoektocht, die uiteindelijk best mee valt. Door de security,  paspoort en dan opzoek waar G55 naar Xi'an naar vertrekt. Dit is hal 8 en dan spoor 15, coupe 11 stoel 1a en 1b. Het verloopt allemaal erg eenvoudig.  Achteraf had ik geen boodschappen hoeven doen, want op het station is alles te koop en eventueel in de trein wat beperkte dingen. Om 09.55 vertrekt de trein stipt!

Opvallend in China: vieze toiletten. Hurk toiletten en geen wc papier.

Treinreis 4 uur. Ik zit naast Susanna uit Frankfurt, die momenteel in Tokyo woont.

Als we uitstappen is het een zoektocht naar welke uitgang wr gaan nemen. Onze tour heeft helaas geen info gegeven voor een verzamelpunt. Via een dame die met haar telefoon communiceert,  weet ik haar de tour manager te bellen en slagen we erin om opgehaald te worden. Met enige vertraging gaan we naar de Xi'an city Wall.

Rinna is tour Guide

Onderweg valt het mij op dat de "twee wielers" zich hier nog wat extremer hebben ontwikkeld. Complete overkappingen. Ik moet er wel om lachen.

Om 15.20 uur komen we aan bij de easter gate. Nick en ik beslissen om een fiets te huren, want het is circa 15 kilometer om de gehele city Wall over de gaan. We betalen 90 chinese Yuan gezamenlijk voor de twee fietsen. We fietsen anderhalf uur en genieten van wat we zien. Het is uit dertig graden en dat maakt het zeer aangenaam om ons voort te bewegen.

We zien veel mensen in traditionele klederdracht.  Ze zien er prachtig uit. Vooral de dames besteden veel werk aan hun kleding en make-up. Een heel aantal dames hebben veel oog voor Nick en hij word dan ook gevraagd om met een paar op de foto te gaan. Rond 17.15 uur hebben we de gehele route gefietst. We leveren de fietsen in kopen wat souvenirs, magneetje,  sleutelhanger, haarspeldjes en voor Nick een rubikubus.


We rijden naar Shaanxi Grand Opera House en rond 18.00 uur zitten we al aan het diner. We krijgen typisch Chinees eten. Rijst, vis, bami, soep, kleine broodjes, broccoli, vlees, ei met garnalen. Het is een gigantische hoeveelheid, die we dan ook niet op krijgen. Het eten smaakt goed. We krijgen er wederom warm water bij. Ik moet er even aan wennen. Na een uur zijn we gereed en  worden we naar ons hotel gebracht.  Het Grand Dynasty Culture hotel. We zijn niet aangemeld blijkt. Het word gelukkig opgelost en we krijgen kamer 813.

We gaan ons even opfrissen en dan zijn we gereed voor een bezoek aan het Moslim quarter, direct naast ons hotel.

Het is inmiddels al schemerig, maar we maken een grote ronde samen met onze guide. Het Moslim quarter draait voornamelijk om voedsel en Moskeeën.  Het is er gigantisch druk en iedereen geniet er zichtbaar van. We lopen een

lekker stuk en duiken ook wat "shopping malls" in. Iedereen is zichtbaar opgetut vanavond.  De dames hebben hun best gedaan, zo mooi mogelijk voor de dag te komen. We bezoeken Kaiyuan shopping malls. Deze is gigantisch evenals de mensenmassa. Als we deze verlaten, nemen we afscheid van onze guide. Wij redden ons wel. We maken nog een aantal kilometers lans de winkels. Kopen nog wat drinken en souvenirs en belanden dan bij een buitengym.  Erg gezellig en druk.  We observeren en doen nog een paar oefeningen mee en lopen dan naar ons hotel.

We ontspannen nog even, douchen en dan .over  twaalfen gaat het lichtje uit. Temperatuur vandaag boven de dertig graden!

Zondag 12 mei

De wekker gaat om 06.00 uur, omkleden en een kwartier later staan Nick en ik met de hardloopschoenen aan buiten. We gaan voor een ontspannen vijf kilometer.  We lopen vanaf het hotel door het park, richting de shopping mall en terug. 

Meteen even douchen en aanschuiven bij het ontbijt.  Dit hotel heeft een ok ontbijt. Niet bijzonder, maar niet slecht. Een omelet met groente, yoghurt met oats en vers fruit.

Om 08.30  uur worden we opgehaald om naar het terracotta army te gaan. Het is een mooie rit richting het bergachtige gedeelte van Xi'an.  Met een klein uurtje rijden zijn we al op onze bestemming. Het is ontzettend druk.  Onze Chinese guide verteld ons dat de Chinezen niet heel netjes zijn en dat we waarschijnlijk wel wat ellebogen zullen voelen.

We wandelen eerst naar de boer, op leeftijd, die aanwezig is en de ontdekker is van de terracotta army. 

Op 29 maart 1974[1] ontdekten boeren die een put aan het graven waren een terracottasoldaat, de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw. Er werd verder gegraven en met de opgravingen kwamen duizenden soldaten en paarden tevoorschijn, een heel leger dat de keizer vergezelde in zijn onsterfelijkheid.

Daarna lopen we door naar de ingang, waar we Susanne uit de bullettrain weer tegen komen. We vragen haar of ze mee wilt, want we weten dat ze hier alleen is. Ze vindt het leuk en we gaan met zijn allen naar hal 1, 2 en 3.

Hal 1 is erg indrukwekkend.  Veel beelden staan hier en nog vele beelden worden gerestaureerd. Het is erg druk en dringen geblazen, maar we redden ons prima.

Hal 2 heeft wat minder beelden en deze liggen voornamelijk nog onder de grond.

Hal 3 is ook wat kleiner en heeft slechts enkele beelden. Na anderhalf uur gaan we samen met onze guide naar een locatie om te lunchen.


Het Terracottaleger is de benaming voor de archeologische vondst van ongeveer 8000 terracottafiguren die als grafgiften werden meegegeven aan de eerste keizer van ChinaQin Shi Huangdi. Het 'leger' bevindt zich tussen de berg Li en het hedendaagse Xi'an. Deze overblijfselen bij het graf van keizer Qin Shi Huangdi (259 v.Chr.210 v.Chr.) behoren tot het UNESCO-werelderfgoed.


Susanne gaat niet mee, omdat ze wat tijdsdruk heeft door haar werk. We spreken elkaar snel weer.

We rijden veertig minuten naar het restaurant.  Naam? (Lan Chi)

Het is een buffet, wederom ok maar verre van bijzonder. Een glas cola of Sprite zit bij de prijs in, maar voor een glas cola zero betaal je 10 CY extra. Na het eten kijken we nog even in de souvenirs winkel, onder het restaurant.  We kopen er niets.

We rijden naar Wild Goose pegoda. De rit valt wel mee, maar door de verkeersdrukte zeker een uur. We stoppen eerst bij een mega groot winkelcentrum "Joy city". Iknwilnhet liefst snel weer naar buiten en naar Wild Goose pegoda. We halen kaartjes 30 CY per persoon en lopen hier drie kwartier rond.

Ik scheur nog even volledig uit mijn broek, maar ik weet de schade te camoufleren.

We bekijken alle boeddhistische beelden en natuurlijk Wild Goose pegoda. Nick en ik zijn er beide wel klaar mee voor vandaag en gaan graag onze eigen weg.

We vragen o ze guide of ze ons naar het hotel wilt brengen. Vanuit hier gaan Nick en ik samen op pad. Eerst kleden we ons om, maar helaas heb je een Badmuts nodig voor het zwembad en deze heeft Nick niet. We gaan lekker wandelen.

Het is inmiddels vijf uur en we wandelen eerst naar het nabijgelegen park.  Het is er druk en gezellig. Mensen doen hun ding, van voetbal, karaoke, dansen tot voetbal.

We lopen flink wat uren en kilometers weg. Van het park naar de muslim quarter.  Waar Nick een mega ijs besteld voor 35 CY. We lopen er lang en het is er vooral druk en gezellig. Nick wilt er graag weg, naar de hoofdweg en de.grote shopping mall. We bestellen nog wat limonade bij de Starbucks (2 voor gezamenlijk 75 CY). De Starbucks blijft in mijn optiek te veel geld vragen voor hun kwalitatief ok producten.

 

Dan gaat Nick graag even zijn eigen weg. We spreken om 21.10 uur af voor de grote deur van het winkelcentrum.  Ik ga wat eten en bestel voor 42 CY noodles. Een mega mega portie en ik krijg het omwille van de tijd niet helemaal op, dus vraag ik of ik het restje mee mag nemen. Nick wilde niet mee eten, dus dat is alleen dineren. Ach ja. Nick besteld nog wat eten en ijs. We kopen nog wat souveniers  en lopen dan terug naar het hotel.

Om 22.22 uur komen we bij het hotel aan. Vragen onze magneet bij de balie en gaan naar onze kamer. We krijgen nog vier flesjes water op onze kamer bezorgd. Ik eet mijn restant noodles op. Drink wat. En richt alle koffers opnieuw in. Ondertussen bel en bericht ik met thuis. Jennifer is ziek 😞

Push ups met Nick voor slapen gaan.

Om 00.30 uur gaan we slapen.

Temperatuur ruim 30 graden

Locatie hotel: fijn, dicht bij centrum, city Wall en muslim quarter.

Maandag 13 mei

Wekker om 06.00 uur en een kwartiertje later sta ik buiten om hard te lopen. Nick laat ik vandaag even slapen Vandaag naar de andere kant van het park waar we gisteren hadden gelopen.  Ze hebben in het park een speciaal pad voor de hardlopers, net als het materiaal op een atletiek baan. Een vijf kilometer en dan klop ik precies op de deur als Nick zijn wekker gaat.


Om 07.00 uur starten de boeddhisten met hun gebed. Dit is zichtbaar vanuit onze kamer. (dank aan de telelens!)

Wij gaan naar het ontbijt.  Een omelet met groente en wat extra groente ernaast, wat yoghurt met havermout en (draken)fruit.

Onze guide Rina is er stipt op tijd. We checken uit en gaan om 08.30 uur naar het treinstation. We krijgen allebei een cadeautje. Nick een panda hanger en ik wat Chinees zoet eten voor in de trein.

Ik vraag Rina naar tippen. Wij hadden vernomen dat het niet gebruikelijk is in China. Maar 6 dollar per persoon per dag schijnt wel gebruikelijk te zijn. Op het gigantische station wijst zelfs voor ons alles voor zich. Duidelijke incheck bij 15 A, op spoor 15.

Wij nemen afscheid van onze guide Rina. We geven 200 CY als tip, wat mij ook redelijk lijkt.


Op het platform staan de aanwijzingen van de wagons op de grond. Wij hebben wagon 13, stoel 3a en 3b. De trein zit ramvol en helaas kunnen we onze koffers niet kwijt. Dat betekend, opgepropt zitten voor de komende uren haha.

14.26 in Beijing station. Exit noord 2 voor onze taxi naar het vliegveld.

Onze chauffeur spreekt geen woord Engels en ik begin een beetje geïrriteerd te raken, omdat hij niet naar het vliegveld rijd. We proberen het kantoor te bellen, maar dat is niet bereikbaar.

We stoppen om te eten en ontmoeten een Chinese vrouw die al 15 jaar in USA woont. 

Ze helpt ons om met de chauffeur te communiceren en we begrijpen dat de vlucht vertraging heeft. Dus eten we eerst noodles. Twee flinke porties voor 38 CY. Zij verteld ons ook dat onze tip aan de guide....veeeeeel te veel was. Ach ja, soms leer je nog eens wat.

Twee uur later dan gepland komen we aan op het vliegveld. We pikken twee vrienden op een gaan dan naar de Chinese muur,  tenminste ons hotel. In mijn optiek een totaal verloren dag en wetende dat we nu nog anderhalf uur moeten rijden naar het hotel. Het is een teleurstelling die we even moeten incasseren. En door...!

Om 19.00 uur komen we aan in Huangyaguancun bij Huangya Mountain Villa. We brengen onze spullen naar kamer 13. Een zeer basic kamer, met twee bedden een douche en toilet.  Meer hebben we niet nodig.

Om 19.15 uur eten we met de groep een Chinese rijsttafel. We kletsen nog wat en gaan dan naar onze kamers.

Nick en ik doen nog wat push ups voor het slapen gaan.

Rond 23.50 uur gaan we slapen.

Dinsdag 14 mei

De wekker gaat pas om 06.30 uur. Vannacht wat spierkrampen, dus maar even wat extra drinken en niet hardlopen. Ik maak wel meteen een wandeling en spot ook een eekhoorntje.

We ontbijten gezamenlijk met de groep om 08.00 uur. Het is geen uitgebreid ontbijt,  maar alle basis dingen zijn aanwezig en dus een dikke prima.

Vandaag is een dag waarin we veel in de auto zitten om de route te markeren. We rijden eerst met Ole, Esben en Nick naar de Storage,  maar de verf is niet aanwezig en dus terug naar het dorpje om verfbussen te kopen. En dat lukt uiteraard. We kunnen starten. We rijden een groot gedeelte van de route. Onder andere door Huangyaguan

Village, Xiaying Village, Dongiafen village, Qingshanling Village en Duanhuang Village en uiteindelijk bovenaan bij de start van de muur. We maken wat foto's,  Nick koopt een souvenier en dan rijden we terug om te lunchen.

Onderweg zien we een aantal graven, het ziet er heel bijzonder uit en later vraag ik hoe het precies werkt als mensen op het platteland begraven worden. Op het platteland ziet dit eruit als een soort berg aarde met stenen en een soort witte papieren op de top. Dit schijnt te mogen op eigen land. In de stad is dit niet toegestaan en worden mensen gecremeerd.

We lunchen om 13.00 uur en inmiddels zijn Rune en Jens ook aangekomen. We eten een simpele maar wederom prima maaltijd.

Na de lunch vertrekken we weer om de route te markeren met pijlen. We rijden een flink stuk van de route en het markeren verloopt voorspoedig.

We rijden rond half vier terug naar ons hotel en halen Jens, Roderick en Esben op om over de muur te lopen. De muur is open van 06.20 uur tot 16.20 uur. We moeten dus voor die tijd aan komen. Een kaartje kost 70 Chinese Yuan per persoon.

Het is prachtig. Het uitzicht is adembenemend en de muur is indrukwekkend ansich lopen. Het is onwerkelijk en de treden zijn soms best heftig. we lopen ruim twee uur over bijna vijf kilometer. Onderweg dansen we nog met een groep Chinezen. Ach soms maak je wat mee.

Nick en ik genieten volop. Het is zo bijzonder dit mee te mogen maken.

Na deze fantastische ervaring kunnen we meteen aanschuiven bij het diner. We eten wederom een chinese rijsttafel.  Het is prima voor elkaar. Eerlijk gezegd bevalt dit basic mij allemaal.wel. basic eten, basic kamer en basic bed. Helemaal prima.

We relaxen buiten nog een paar uur met de groep. Het is gezellig! Lars, Nick en ik halen nog wat boodschappen voor de dag erna en we struinen naar wat souvenirs.

De dag zit erop en we kunnen slapen.

Een mooie dag, met.een temperatuur van rond de dertig graden.

* auto's claxonneren voor waarschuwen om bocht.

* ouderen in lage squat positie

* waterflesjes maximaal gevuld

Woensdag 15 mei

De wekker gaat pas om 06.30 uur en een kwartier later gaan Lars en ik samen een korte trail lopen van 4 kilometer. Het is prachtig weer, strak blauwe lucht.

In het hotel even douchen en klaar voor het ontbijt om 08.00 uur. Een nieuwe dag....hetzelfde ontbijt haha.

Ole en ik gaan samen de marathon route markeren met pijlen Nick gaat met Jens en Esben met om dat bij de halve marathon te doen. 

Het blijft leuk om in de meer lokale dorpjes te lopen en alle mensen en huisjes te zien.

We maken flink vaart en een groot gedeelte is dan ook gedaan voor de lunch, zelfs zo veel dat Nick en ik nog even naar de markt kunnen en een ander gedeelte van de muur kunnen bewonderen. De markt is klein, maar gezellig. We kopen een petje, t-shirt, armbandje en een munt.

Allemaal kleinigheidjes.

We lopen door naar de muur en gaan nu richting de linkerzijde van de muur. Het blijft een bijzondere ervaring. We lopen lekker door en het begint al aardig warm te worden. Ik voel me net een pakezel af en toe, omdat ik alle dagen minimaal met een rugzak loop. Mijn rug is vaak dan ook doorweekt. Ik heb plezier in het lopen van de muur. Nick heeft vandaag wat minder zin en voelt zich moe. Begrijpelijk,  maar ik wil graag nog een stukje verder en vraag hem om even een paar minuten te wachten, maar hij wilt toch graag mee uiteindelijk.  Als we terug lopen gaat het uiteraard veel sneller.

Nick is in China bijna een bezienswaardigheid op zich. Vele mensen willen met hem op de foto of kijken hem na.

We zijn ruim voor de lunch terug en de grote groep van het team is inmiddels gearriveerd. De artsen, de fotograven etc.

De groep is dus inmiddels op sterkte en we kunnen met zijn allen lunchen. Een zelfde soort lunch, maar helemaal prima.  Ze voegen aan vrijwel al het eten suiker toe, wat van mij niet zo hoeft...,maar ik eet gewoon mee.

Na de lunch pakken we alle spullen voor het markeren van de route. Het zijn de borden met de pijlen, de kilometer aanduidingen. Het merendeel van het gedeelte in het dorpje  waar de halve

marathon door loopt leggen we wandelend af. DUANZHUANG villages! De mensen van de lokale bevolking lijken het helemaal prima te vinden en het woord marathon lijken ze te begrijpen. Het tempo zit er lekker in. Ik hou van doorwerken. Wat gedaan is is gedaan en hoeft morgen niet.

Nick spendeert de middag op een mountainbike en verkend op deze manier de stad

Hij gaat langs diverse winkels, pakt het doolhof mee, loopt nog een stukje over de muur en vermaakt zich voornamelijk.

Esben en ik zijn redelijk laat klaar, maar we hebben flink wat werk verricht.

Eenmaal bij het hotel, lopen we met Lars en Bo naar ying yang Square en krijgen we wat uitleg over morgen in verband met een korte demonstratie.

Dan is er ruimte voor het diner. Het is gezellig dat de groep nu zo groot is.

Na het eten ga ik samen met Jens en Nick naar Ying Yang Sqaure om een tent op te bouwen en het een en ander op te zetten.

 

De laatste klus is om te kijken of we mobiele telefoons kunnen kopen,  want een aantal telefoons pakken de chinese simkaart niet op. Samen met Nick wandelen we naar het nabijgelegen dorp, we bezoeken meerdere winkels maar communicatie blijft een probleem.  Engels word er niet gesproken.  Soms levert dit grappige situaties op. In de eerste winkel haalt de verkoopster na een vreemde blik naar. mijn gezicht een kam, waarbij ik vermoed dat mijn haar dus niet helemaal ok zat haha.

In de laatste winkel stel ik dezelfde vraag, waarop de verkoper uiteindelijk zijn translate app gebruikt en de eerste vertaalde zin is "what's wrong with you?". De lach schiet erin en uiteindelijk begrijpen we elkaar.  Maar de tranen biggelen over mijn wangen van het lachen.  En de eigenaar en zijn vrouw en oma blijven ook maar lachen.

We zijn rond 22.30 uur terug.  Doen nog wat push ups op de kamer, douchen, ruimen de kamer op en dan kunnen we na 24.00 uur slapen.

30.000 stappen

Donderdag 16 mei

De wekker gaat om 06.30 uur. Niet te vroeg, maar gewoon lekker klaar voor de dag. De nacht vaak wakker geweest. Nick en ik ontbijten samen met een groot gedeelte van de groep om 07.00 uur. Vandaag zijn er helaas geen eieren bij het ontbijt. Het is allemaal wat eenzijdig qua voeding, maar ik probeer zoveel mogelijk rauwkost en groente te eten.

Het is vandaag bewolkt en erg stoffig, met. een maximale temperatuur van bijna 30 graden.

Vandaag is de race briefing om het ying yang Square.  Alle merchandise moet worden klaar gelegd. Nick, Bo en ik mogen een korte demonstratie geven, tijdens de race briefing. Ik ontmoet veel bekenden

Altijd leuk dat hardlopen blijft verbinden.

Het is gezellig druk en na de racebriefing gaan Nick en ik wederom naar de linkerzijde van de muur Ik wil heel graag tot de top lopen. We starten 10.30 uur vanaf ying yang Square. Het lopen gaat voorspoedig, maar vandaag zijn er veel Chinezen die met ons op de foto willen

Met name Nick trekt veel aandacht met zijn 1m94. Natuurlijk is het leuk, maar het maakt wel dat het iets meer tijd in beslag neemt. Deze zijde van de muur bestaat uit hele kleine treden, afgewisseld met stukken die enorm hoog en oneffen zijn. We zijn vrij snel al voorbij het punt waar we de vorige keer omgedraaid zijn. De vorige keer liepen we punt 14,15 en 16 en nu als we voorbij punt 17 zijn zien we eerst een muur genaamd: picture of a hundred creatures. Gevolgd door een enorme steile klim/trap, Huangya high ladder, met 302 treden. Boven aangekomen lopen we naar het uitzichtpunt Poly fairy peak.

Nu eigenlijk nog twee klimmetjes en dan zijn we bij de top. Nick geeft aan echt niet meer verder te willen. Zijn benen trillen helemaal. Erg jammer en ik baal even kort, maar met het oogpunt op zijn halve marathon zaterdag beslissen we naar beneden te gaan. We lopen terug naar ying yang Square waar de hardlopers inmiddels ook langzaamaan binnen lopen.  Ik eet anderhalve baguette met tonijn salade. Poeh heerlijk even lunchen. We spreken meerdere lopers en het is gewoon gezellig.

*veel vlinders op de muur

Terug bij het hotel, rusten we even en drinken koffie. Dat had ik echt even nodig! Als we weer opgeladen zijn gaan  nog een kleine vijf kilometer lopen met Gitte. Het is gezellig. We kletsen wat weg en zijn dat gevoelsmatig ook zo weer terug.

Ik word gebeld door mijn nieuwe werk.

Onze hotelkamer ligt precies achter het ying yang Square, dus we zijn er snel om even op te frissen en een tasje te pakken.

Om 13.15 uur vertrekken we met de mtb naar het dorpje Xiayingzhen. We fietsen nog door een ander dorpje, maar deze

hebben geen winkeltjes. Eenmaal in Xiayingzhen aangekomen zien we een groepje basisschool scholieren. Ze vinden ons maar al te interessant. Er zijn flink wat winkeltjes,  maar we gaan bij een klein winkeltje naar binnen. We kopen twee tassen, beker en een drinkfles.

We zien twee vogels in kooitjes lang de weg. Ze zijn prachtig en dat maakt het extra sneu om te zien dat ze in mega kleine hokjes zitten. De afgelopen dagen is mij al opgevallen dat wilde vogels in kleine hokjes zitten, alsof mensen ze zelf vangen hier. We pakken nog wat winkeltjes mee en fietsen dan terug naar het hotel.

Onderweg kom ik een koninginnenpage tegen, een prachtige vlinder die mij altijd aan Hans doet denken.

Snel douchen. Opfrissen en klaar voor het diner om 18.30 uur. We rijden naar een mooie locatie en dineren met de groep buiten. Karaoke en dan wil ik op tijd terug naar de kamer. Lekker op bed ontspannen en om 23.30 uur slapen. Morgen weer een drukke dag.

Vrijdag 17 mei

De wekker gaat  06.00 uur. Ik ben klaarwakker, maar heb even geen behoefte om hard te lopen vandaag. Dus ik douche even en start de dag rustig.

Om 07.30 uur gaan we gezamenlijk naar het ontbijt. Die is ongeveer elke dag hetzelfde in dit hotel.

Een uurtje later gaan we naar een lokale markt in het dorp Qingsonglingzhen. Circa 5 km (links) van het hotel. Mega interessant om te zien. Uiteraard is er voornamelijk de lokale bevolking en zijn de marktkraampjes zorgvuldig op non food, food etc. onderverdeeld. We zien dingen zoals tabak, paddenstoelen,  eieren en zelfs eieren met kuikens erin, fruit, vlees, kleding, gereedschap. We lopen er een half uurtje rond en dan hebben we het meeste ook wel gezien.

De kleurrijke markt van Qingsonglingzhen

We gaan naar de easter qing tombs. Het is ruim een uur rijden. We maken een flinke wandeling op de locatie. Er is veel te zien en te bewonderen. De tempels zijn prachtig en ik verbaas mij over de fijne details van alle sieraden, bekers en meer. Rond een uur of 13.15 uur eten we in een plaatselijk restaurant.  Al je denkt alles gehad te hebben...het eten was niet geweldig, om maar over de toiletten te zwijgen.

Het is een warme en lange dag en de rit naar ons hotel valt gelukkig alles mee. We lopen naar Ying Yang Sqaure en aldaar is flink wat progressie te zien in het start finish gebied.

Nick en ik gaan nog even met de fiets naar Xiayingzhen. Gelukkig valt de warmte mee door een klein briesje wind. We zijn snel in het dorp en kopen nog wat kleine dingen zoals een tasje, beker, fles. We fietsen naar de supermarkt om wat eten voor de middag en morgenochtend in te slaan en fietsen dan terug. 

Even relaxen op de kamer. Wederom naar ying yang Square en dan klaar maken voor het diner met de groep om 18.30 uur. Een prima maaltijd! Even goed blijven eten en dan is het tijd om op tijd naar de kamer te gaan, te douchen en op bed te ploffen. Om 22.30 uur gaat het licht uit!

Zaterdag 18 mei RACEDAY

De wekker gaat om 04.45 uur en een kwartier later. Ik ga voor twee soort wraps met aardbeienjam en een bak koffie.

Verslag Great Wall Marathon Raceday 18 Mei 2024

Temperatuur boven 32 graden

Twee baguettes met tonijnsalade,  banaan en cola.

Massage

Douche

Verslag Race Day 18 mei 2024

Om 15.30 uur pakken Nick en ik de bus naar Beijing.

Aankomst Beijing hotel Qianmen 18.30 uur

We droppen onze koffers in kamer 2053. Frissen even op en gaan dan even wandelen. Onderweg eten we een ijsje, gaan langs de supermarkt en kopen wat souveniers. De tijd vliegt voorbij.

Nick is moe en we gaan terug naar het hotel. Even een kopje thee en dan arriveert de groep al bij het hotel. Zij droppen hun

koffers en dan gaan we gezamenlijk uit eten later op de avond bij een typisch Chinees restaurant verderop in de straat. Het eten is geweldig.  We genieten volop, na dagen van basis eten. Waar overigens niets mis mee is, maar het eenzijdige eten is merkbaar.

Na het eten gaan Nick en ik terug naar de kamer. Douchen, tanden poetsen en voor middernacht slapen.

Met ruim 55000 stappen sluit ik de dag af.

Zondag 19 mei

De wekker gaat om 06.00 uur, zodat we op tijd bij het ontbijt kunnen zijn. Nick en ik hebben allebei vandaag niet echt honger. We eten beide wel wat, maar het gaat niet vanzelf.

Diamond square

Veel beveiliging. Moeilijk uit te komen.

Met bus 2 voor 2 chinese Yuan met de bus naar het hotel.

Vanaf 15.00 uur in hotel

Kempinski restaurant, Taxi 40 chinese Yuan

New world after party Great Wall Marathon

Maandag 20 mei

06.45 uur wakker

09.00 uur de groep uitzwaaien. Naar Hu Tong. Leuke straatjes, kleine huisjes


*vogeltje in klein kooitje

Metro 3 chinese Yuan

Ijsje eten. 2 Yuan

21.30 kamer

Dinsdag 21 mei

De wekker gaat om 05.50 uur. Alle tassen zijn gepakt en gereed om naar huis tw gaan. We hebben tijd voor een uitgebreid ontbijt en worden dan om 07.00 uur gehaald door de taxi om naar het vliegveld te gaan.

*flesjes water maximaal vol

* gorchelen, kwatten

*jujube

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.